Blog

Knus Thuys als een tweede huis van Gullar(Gul)

Sinds mei werk ik als pedagogisch werkster met veel plezier bij de kinderdagverblijf Knus Thuys, een mooie locatie en een gezellige werkplek. Het team ontving mij met open armen, waardoor ik mij snel thuis voelde. Knus Thuys is als een tweede huis voor de kinderen. Ieder ochtend komen de kinderen met plezier binnen. Natuurlijk komt het soms ook voor dat een van de kinderen een beetje verdrietig wordt en gedag zeggen met de ouders komt een beetje moeilijk aan. Nadat de pedagogische medewerkers het kind troost, wordt het kind weer vrolijk.

Activiteiten

We werken met maand thema’s. Iedere maand kiezen wij een thema om op te stellen. De thema’s worden uitgewerkt, activiteiten worden opgesteld: wat de inhoud van de activiteit is en welke actie we moeten ondernemen. Nadat de activiteiten zijn uitgewerkt worden deze in de activiteitenmap gezet. De pedagogisch medewerkers zijn betrokken bij het opstellen en uitvoeren van de willekeurige activiteiten.

Een activiteit die de kinderen erg leuk vinden is het Verkeersplein. Hierbij wordt met stoepkrijt op de tegels in de tuin van Knus een verkeersplein getekend, zoals de autoweg, stoplichten, een zebrapad, haaientanden etc. Dit is een feest voor de kinderen. Ze pakken de ‘autootjes’ en beginnen met ‘rijden’. Tussendoor wordt er met de kinderen gesproken over de verkeersregels.

De maand thema van augustus was ‘de vakantie’. Naast uitvoeren van de activiteiten hebben we ook leuke gesprekken gevoerd met de kinderen over het begrip ’vakantie’. We luisterden naar hun verhalen en avonturen over hun vakantie, bijvoorbeeld de ene vertelde over zijn bezoek aan het Dolfinarium, de andere vertelde hoe mooi Zeeland is. De kinderen vertelden zo om de beurt over hun vakantie.

Picknicken in de tuin van Knus Thuys

De volgende bijhorende activiteit van de maand augustus was ‘picknicken in de tuin van Knus Thuys’. In de tuin werd een sfeer gecreëerd door onze creativiteit te gebruiken. De tuin werd versierd door slingers en ballonnen op te hangen. De vliegers die door de kinderen waren gemaakt, zorgden voor een bijzondere gevoel. De dag begon met fruit eten, daarna hebben de kinderen gespeeld, zijn er verhaaltjes voorgelezen en hebben de kinderen gesmuld van de biologische pannenkoeken.

Het was een gezellige dag vol plezier. De kinderen waren heel enthousiast en nieuwsgierig. Ze ervaarde alles heel leuk en spannend. Het is een bijzonder gevoel om de kinderen te zien lachen en hoe zij genoten van het lekkere eten.

Doel van de activiteiten

Wij, als team zijnde, kijken naar alle belangen en wensen van de kinderen. Informatie werd gegeven aan de kinderen over de Nederlandse keuken, de verkeersregels en natuurlijk het versterken van hun vocabulaire. Door aan de activiteiten te werken en deze uit te voeren willen wij een bijdrage leveren aan hun motorische, sociale en emotionele ontwikkeling.


blog augustus 2021

Hoi, ik ben Zainab 32 jaar. Ik werk al meer dan 9 jaar in de kinderopvang. We zijn een verticale groep van 0-4 jaar. Het is heel bijzonder dat we alle ontwikkelingen van de kinderen van zo dichtbij mogen meemaken.


Ik heb onlangs een babytraining afgerond. Deze training was echt een eyeopener voor mij. Door de training ben ik erachter gekomen dat je zoveel kan doen om de ontwikkeling van baby’s te stimuleren. Onze rol als pwer is daar heel groot in.

We werken bij Knus Thuys met een activiteitenplan. Elke week maken we zowel voor de baby’s als peuters/dreumes zo een activiteitenplan. 6 activiteiten voor elke doelgroep. Door zo een week activiteitenplan weet je zeker dat alle kinderen worden gestimuleerd in hun ontwikkeling.


We werkende ook met maandelijkse thema’s.

Onze thema is nu DE VAKANTIE helaas is het bij ons op dit moment geen mooi weer. Door middel van activiteiten creëren we toch een zomer gevoel bij Knus Thuys.


Denk aan activiteiten zoals:

Werken aan

  • Werken aan vocabulaire

  • ‘ ik ga op vakantie en neem mee’

  • Picknicken in de tuin van Knus Thuys

  • Knutsel activiteiten

  • Zwemmen in de tuin


Blog 25-6-2021

Mijn naam is Menka, ik ben 43 jaar en ben in opleiding tot pedagogisch medewerker mbo-niveau 3 bij kinderdagverblijf Knus Thuys.

Ik ben in mijn 2e leerjaar en heb het ontzettend naar mijn zin in deze baan en geniet van alle kinderen. Ieder dag ga ik met veel plezier naar mijn werk.

Het leuke van dit kinderdagverblijf vind ik de kinderen met verschillende nationaliteiten die elkaar hier leren kennen en samen de wereld ontdekken.

Bij het ontdekken van de wereld hoort ook de motorische ontwikkeling van het kind. Wij hebben een gezellige tuin bij Knus Thuys en daar spelen de kinderen. Buiten spelen is goed

Voor de kinderen en bij ons in de tuin gaan ze met zijn allen op ontdekkingsreis.

Wat zijn de positieve punten van samen buiten spelen voor kinderen?

Het is goed voor de ontwikkeling van de motoriek. Door te fietsen, rijden op een skelter, voetballen, klimmen, hinkelen, rennen, touwtjespringen, ontwikkelt het kind allerlei motorische vaardigheden en leert het hoe zich goed te bewegen. Hierdoor zal het kind ook minder snel vallen.

Als je kind buiten speelt, maakt hij door het zonlicht meer vitamine D aan. Kinderen tot vier jaar hebben extra vitamine D nodig voor hun weerstand, sterke botten en een goed gebit. Ook blijkt uit onderzoek dat kinderen minder last van verkoudheid hebben als ze buitenspelen.

Kinderen die vaak buitenspelen staan sterker in hun schoenen: ze zijn beter in het oplossen van conflicten en herkennen emoties van speelmaatjes beter.

Peuters die in de kinderopvang veel buitenspelen, vertonen als ze naar de basisschool gaan minder hyperactiviteit en hebben een betere focus. Dit ontdekten Noorse en Canadese onderzoekers bij een studie onder 562 kinderen.

De natuur heeft ook een positieve invloed op de kinderen. Het is onder andere zeer rustgevend. Door de verstedelijking van Nederland hebben steeds minder kinderen een binding met de natuur. Het is dus erg belangrijk dat ouders/verzorgers met regelmaat de natuur in gaan. Er zijn in de omgeving van Amsterdam mooie natuurplekken om te bezoeken met het kind. O.a Amsterdamse Bos, een wandeling over de Bijlmerweide, Het Twiske natuurgebied in Noord en natuurlijk ook De Oeverlanden waar je wilde koeien tegenkomt. Hier ga je met je kind op een spannende expeditie!

Welke spelletjes zijn geschikt voor de kinderen?

Bellenblazen, sorteerspelletjes, vertelstenen, blikken gooien, een waterbaan, een zandbak, fietsjes, hinkelbaan, stoepkrijten, voetballen etc.

Er is zoveel mogelijk. Kijk maar eens op internet of voor inspiratie op Pinterest. Je komt op hele leuke creatieve ideeën. Je krijgt echt zin om buiten te spelen.

Het is momenteel de maand juni. Het is zomer. Bij Knus Thuys zijn we zoveel mogelijk buiten en zien we de kinderen zich ontwikkelen, ontdekken, groeien, vallen er weer opstaan.

Wanneer ik de kinderen bezig zie met elkaar dan geniet ik hiervan. Iedere dag weer. Ik kan oprecht zeggen ik werk op een kinderdagverblijf met de leukste kinderen van Amsterdam!Blog mei 2021

Muziek

’s Ochtends, nadat we lekker fruit hebben gegeten, beginnen we aan de activiteiten van de dag. Ofwel gaan we naar buiten: de kinderen kunnen hun energie kwijt tijdens het rennen, fietsen en andere buitenspelactiviteiten. Of we doen binnen leuke, leerzame dingen.

Eén van de hoogtepunten en vrolijke onderbrekingen van de week is de muziek- dansles van MEMO. Elke keer komt er een andere muzikant met een ander talent, met een leuk instrument of attributen, of een danser en geeft de kinderen een mooie ervaring op het gebied van muziek en cultuur. De groep wordt dan even een kleine concert- of theaterzaal.

Vaak nemen de artiesten muziekinstrumenten mee die de kinderen nog niet kennen. Een blaasinstrument wordt anders bespeeld dan een snaarinstrument en die verrijking is mooi om te zien en te beleven.

Maar is muziek belangrijk voor de ontwikkeling van het kind? Zo ja, welke effecten heeft het?

Ja, muziek draagt enorm bij aan de ontwikkeling van het jonge kind!

Baby’s worden rustig van neuriën of zingen of van een melodietje uit een muziekdoosje.

Het is ook zeer bevorderlijk voor de spraak- en taalontwikkeling. Baby’s/peuters leren woorden herkennen en krijgen gevoel voor het ritme van taal. Kinderen die regelmatig naar muziek luisteren, maken beter onderscheid tussen klanken en woorden. In liedjes zit veel regelmaat waardoor het makkelijker is woorden te onthouden. Dit draagt weer bij aan de spraak- en taalontwikkeling.

Peuters zijn over het algemeen gek op liedjes zingen en dansen. Liedjes worden ook gebruikt om overgangen in het dagritme aan te geven. Wij zingen bijvoorbeeld samen voor de fruithap of de warme lunch, maar ook als het vrije spel afloopt en we het speelgoed gaan opruimen. Kinderen gedijen nu eenmaal goed op regelmaat.

Muziek draagt ook bij aan de motorische vaardigheden. Naarmate de jonge kinderen ouder worden pakken ze alles wat voor handen ligt om muziek mee te maken. De pannetjes uit het keukentje worden tegen elkaar geslagen en hoe harder, hoe beter 😊 Geleidelijk aan komt daar klappen en dansen bij en bewegen op muziek. Deze handelingen zijn allemaal goed voor de motoriek.

Muziek heeft een positief effect op een fijne en goede sfeer. Samen zingen, samen dansen, lachen, positieve reacties krijgen van de vriendjes als ze gekke danspasjes doen. Vervolgens doen ze het allemaal na en stimuleert het de sociale vaardigheden.

Het mooie van muziek is dat het een “taal” is die vrijwel iedereen aanspreekt en die mensen met elkaar verbindt.

Sakina Boulaiz